четвер, 18 травня 2023 р.

Класна година 6 клас 19.05.2023

 Класна година 6 клас 19.05.2023

Вишиванка - код нації українського народу



Щороку у третій четвер травня українці святкують День вишиванки. Вперше його відзначили у 2006 році, коли одна студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича запропонувала своїм одногрупникам та студентам закладу в якийсь один день прийти всім у вишиванках.  Згодом свято піднялося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.


Якщо повернутися до історії, то немає чіткої дати виникнення вишиванки. Кажуть, що українська вишиванка має надзвичайно давнє походження і вишите вбрання створювали ще до VI ст. Українці вірили, що вишиванка є оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті, і намагалися закодувати в орнаменті щастя, долю, життя та волю. Майже у кожній українській сім’ї є вишита сорочка з різними візерунками на ній. Кожен регіон України має візерунок вишивки, орнамент, традиційні кольори, якими вишивають сорочку, які характерні саме для цієї місцевості. 

Переглянь відео за покликанням https://www.youtube.com/watch?v=98TihOPbGCE

Які традиції повязані з вишиванками є у твоїй родині?





Немає коментарів:

Дописати коментар

9 клас - Основи здоров'я 17.05.2024

  9 клас - Основи здоров'я 17.05.2024 Тема: Протидія дискримінації ВІЛ-позитивних людей. Значення моральних цінностей для профілактики І...