четвер, 16 березня 2023 р.

11 клас - Хімія 17.03.2023

 11 клас - Хімія  17.03.2023


Поняття про кислотні та лужні грунти

 Доброго дня дорогі 11-класники! 

1.  Кожний грунт має певну реакцію ґрунтового розчину, від якої залежать мікробіологічні процеси, розвиток рослин і напрям процесів грунтоутворення. Реакція ґрунтового розчину в свою чергу залежить від складу увібраних катіонів і наявності в ґрунтовому розчині насамперед іонів водню, які зумовлюють кислу реакцію (дерново-підзолисті і болотні ґрунти) та гідроксильних іонів, що створюють лужну реакцію (каштанові ґрунти, сіроземи і солонці). Бувають також ґрунти з нейтральною реакцією (деякі типи чорноземів). Кислотність і лужність зумовлюються наявністю в ґрунтовому розчині іонів Н+ і ОН-. Кисла реакція грунту негативно впливає на засвоєння рослинами азоту, фосфору, кальцію, магнію і сприяє надходженню в них алюмінію і марганцю. У рослинах, які ростуть на кислих грунтах, затримується перетворення моносахарів у дисахариди та інші складні сполуки та порушуються процеси утворення білків і обміну.

Грунти, у яких рН менше 6, треба вапнувати. Для вапнування використовують крейду, подрібнений мергель, а в районах, де розвинена цукрова промисловість, — дефекат (відходи виробництва цукру), який містить до 60—70% карбонату кальцію. 

Підвищена лужність у грунті шкідливо впливає на розвиток рослин, різко погіршує фізичні властивості, водний режим грунту. Для боротьби з надмірною лужністю ґрунти гіпсують.

2. Перейдіть за покликанням до  вивчення теми  уроку типи грунтів
Склади у зошитах схему різноманітність грунтів України. 

3. Опрацюй інформацію за слайдами склади за нею 3 тестових питання з однією правильною відповіддю



Домашнє завдання: надішли звіт практичної роботи

Письмові завдання надсилайте  зручним для вас способом  на вайбер або електонну пошту до 18:00 17.03.2023

0686339249, uliaachkasowa1988@gmail.com    

Немає коментарів:

Дописати коментар

8 клас - Біологія 15.05.2024

  8 клас - Біологія 15.05.2024  Тема: Меструальний цикл. Запліднення. Вагітність Доброго дня любі 8-класники! Запишіть дату, тему уроку.  Пр...